Capella

Capellan akillesjänne leikkaus

Kauniin kesäillan maastoreissu hevosen ja koirien kanssa sai yllättävän käänteen. Kolme hevosen kanssa maastoiluun tottunutta koiraa oli päässyt taas mukaan maastoon ja oltiin jo matkalla kotiin päin. Ennen isoa tietä olin juuri tullut alas selästä, että otan kohta koirat kiinni ennen tielle menoa. Kun yllättäen viereisellä laitumella olleet hiehot päättivät joukolla rynnätä kohti meitä laitumen reunalle, mitä hevoseni säikähti pyrähtäen muutaman askeleen eteenpäin. Koirat eivät kerinneet kunnolla reagoida tähän ja yksi koiristamme Capella jäi hevosen jalkoihin.

Capellan kintereessä näkyi selvä haava, josta tuli vähän verta. Koira käveli jalalla useammankin askeleen, kunnes äkillinen kipu sai sen nostamaan jalan ylös. Sama kävi uudestaan ja totesin, että koira ei voi kävellä pois maastosta. Nostin koiran syliin ja kannoin sitä samalla taluttaen hevosta, joka ihmetteli tilannetta. Onneksi tallin naapurissa oli väkeä pihalla ja saatiin sieltä apua. Koira pääsi auton kyydissä tallille minun huolehtiessa muu porukka perille.

Tallilta soitin päivystävälle eläinlääkärille ja todettiin, että jalka tarvitsee kuvata, johon meidän alueella ei ole yöllä mahdollisuutta. Kipulääkkeen turvin selvittiin seuraavaan päivään, jolloin päästiin Ouluun kuviin. Kuvista todettiin takajalan akillesjänteen menneen. Jänteen luksoiminen aiheutti koiralle kovan kivun, minkä vuoksi se pystyi kävelemään vain jonkun askeleen. Lisäksi koira oli traumasta saanut virtsarakon spasmin eikä sen vuoksi onnistunut virtsaamaan. Rakko katetroitiin, koira sai vitsarakkoa rentouttavan lääkityksen, kovat kipulääkkeet sekä lähetteen leikkaukseen.

Akuutissa tilanteessa yllätyksenä tuli, että ensimmäinen vapaa leikkaus aika olisi ollut Oulussa vasta yli viikon päästä. Soittelin koko Suomen eläinlääkärit läpi ja sain Capellalle leikkausajan nopeammin Kouvolaan Lehtisen Esalle. Viikonlopun yli piti kuitenkin selvitä poikkeuksellisen kipeän koiran kanssa.

Maanantaiaamuna lähdettiin klo 03.00 ajamaan kohti Etelä-Suomea. Onneksi sain ystävän mukaan. Esa otti meidän ystävällisesti vastaan, tutki koiran perusteellisesti ja selitti rehellisesti tilanteen. CT kuvien jälkeen todettiin, että jalasta ei ollut onneksi mennyt muuta ja jänne luksoi vaan toiseen suuntaan, joka teki leikkaus ennusteesta paremman. Niin Capella jäi leikkaukseen ja me lähdimme päiväksi kävelemään luontopolulle.

Ensimäiset kaksi viikkoa olivat kriittiset. Leikkaushaava oli hakasilla kiinni. Jalkaa ei lastoitettu, koska asutaan niin kaukana. Vaan jalkaan laitettiin kunnon paketti, jonka vaihdoin päivittäin vähintään 2 kertaa. Capella sai antibioottikuurin leikkauksen jälkeen, kintereessä olleen haavan takia. Antibioottikuurista huolimatta leikkaushaava yritti alkaa tulehtua samalla viikolla. Onneksi pystyin alkaa hoitaa haavaa punavalolla ja fysikaalisella verisuoniterapialla suihkuttelun lisäksi, niin sain tulehduksen taltutettua.

Hakasten poisto oli kaksi viikkoa leikkauksesta. Ajettiin silloin uudestaan Kouvolaan ja saatiin Esalta hyviä uutisia, että haava on parantunut siihen asti odotetusti. Leikkausalueella oleva rupi oli normaali tässä vaiheessa. Saatiin ohjeeksi pyyhkiä haava päivittäin laimennetulla betadinella, jotta rupi kuivuisi pois. Paksu side paketti saatiin vaihtaa kevyempään ja laittaa haava-alueen suojaksi vain sukka, jotta Capella pääsee käyttämään jalkaa paremmin. Pelkällä tarpeilla käynnin sijaan, saatiin lupa käydä postilaatikolla asti kävelemässä. Sovittiin kontrolli soitto kahden viikon päähän, jolloin saatiin lupa alkaa pidentää lenkkiä pikku hiljaa ja käydä useampi pikku lenkki päivässä.

Jatkoin punavalolla hoitoa siihen asti, että haava oli täysin parantunut ja saatiin lupa käydä fyssarilla. Saatiin sieltä hyvät ohjeet jalan jumppaukseen fysikaalisen verisuoniterapian tueksi, joiden avulla koira alkoi nopeasti varamaan painoa vielä paremmin leikatulle jalalle. Kontrollikäynnillä 1 ½ kk päästä Esa totesi jalassa kaiken olevan niin kuin pitää. Vielä malttia 1 ½ kk, jonka aikana hihnalenkit saa vähitellen venyttää normilenkin mittaan. Cape sai myös luvan alkaa ravaamaan hihnassa kivun sallimissa rajoissa. Kolmen kuukauden kuntoutus vaatii pieneltä spanielilta paljon malttia, mutta näyttää vahvasti siltä, että Capellan jalasta tulee hyvä jalka.

Ollaan todella onnellisia, että päästiin nopeammin Kouvolan eläinsairaalaan ja saatiin Capella ammattitaitoisiin ja vastuuntuntoisiin käsiin. Vaikka matkaa eläinlääkäriin on ollut meiltä paljon, on hienoa, että Esa on halunnut nähdä kuinka koiran toipuminen etenee. Se on tuonut itselle paljon luottamusta, kun on saanut saman eläinlääkärin arvion, joka on nähnyt alku tilanteen ja tietää mitä on tehnyt.